Van Mac naar PC

"Time for a change" kun je zeggen. Van Mac naar PC. Ruim 10 jaar maakte ik dagelijks gebruik van OSX/macOS. iMac's, PowerMac's, MacPro's. iBook en MacBook Pro's passeerden de revue. Diverse iPhones en AppleTV's dagelijks gebruikt. En nu? van macOS Siera naar Windows 10. Reden? Nieuwsgierigheid naar de Surface lijn van Microsoft.

Jarenlang het concept van hardware en OS leverancier als Apple toegejuicht. Native Native! Geen gezeur met drivers en zelf dingen moeten willen upgraden. En nu, sinds enige tijd, heeft Microsoft dit concept zich ook eigen gemaakt. Na een x aantal Surface modellen op de markt gebracht te hebben zijn ze begin dit jaar de markt opgekomen met de Surface Laptop. Strak design met prettige specs voor huis, tuin en keukengebruik. Bij RealConnections werken we enkel met SAAS producten. Alles vanuit de webbrowser via Okta benaderbaar. Daar heb je geen i7 met 16gb ram voor nodig. Licht en compact met slimme features, dat is waar we blij van worden.

Hardware

De Surface is echt een plaatje om te zien. Zeer mooi afgewerkt en voorzien van alle gemakken. Toetsenbord verlichting is na jarenlang MacBook Pro gebruiker echt heel wenselijk. Zit ook netjes in deze Surface. Windows Hello voor aanmelden op je Surface. Je gezicht wordt bij het aanmelden gescanned of jij het bent en je logt automatisch in, zonder password of pincode in te geven. Lange accuduur, check.

Standaard wordt de Surface Laptop uitgerust met Windows 10 S. Dan ben je enkel in staat om apps via de Store te downloaden en installeren. Zelf heb ik toch behoefte om "normale"apps te kunnen downloaden en installeren. Hiervoor heb je Windows 10 Pro nodig. Deze kun je (nu nog) gratis downloaden via de Store. Upgraden is een fluitje van een cent.

Gebruik

Na een aantal uren gewerkt te hebben met de Surface Laptop merk ik aantal zaken op, welke ik met de MacBookPro (modeljaar 2013) gewend was.

• Trackpad van de MacBookPro is echt beter dan die van de Surface. Swiped vele malen soepeler.
  • Toetsaanslag klinkt heftiger dan bij de MacBookPro,
  • Ik mis de toets om naar een volgend nummer te gaan in Spotify. Je kunt enkel pauzeren/starten. (maar kan ik vast met een sneltoets oplossen/instellen)
  • Slaapstand, sluimerstand. Ik merk dat de Surface, wanneer je hem dichtklapt eerst in een lichte slaap raakt, waarna hij na x moment in z'n remslaap zit. macOS kent 1 stand: Sluimer. Hoop dat Microsoft daar uiteindelijk ook voor gaat kiezen.
  • Touchscreen reageert zeer nauwkeurig. Moet nog erg wennen aan de gedachte dat ik geoorloofd met m'n vingers over het scherm mag.

Data van je Mac naar de PC

Er stond nagenoeg geen lokale data op de MacBookPro. Dit aangezien we alles vanuit de browser doen. Op 1 ding na.......een Foto's bibliotheek van 113GB. Met jaren aan digitale foto's incl meta data als locatie's, gezichten en data. Het bewerken van foto's doe ik eigenlijk niet, alleen het gemak waarmee je een foto maakt via je iPhone en deze via je Fotostream op je MacBookPro en iPad neerkomt is natuurlijk heel fijn. Met Adobe Lightroom CC heb je een prima vervanger, echter betaal je daar 12,99 per maand voor. Ga ik het ooit echt gebruiken? Ik denk het niet. Voor nu heb ik gekozen om m'n iCloud opslag uit te breiden. Voor 2,99 per maand heb ik 200GB tot mijn beschikking. De upload van m'n 113GB loopt as we speak:

Op de Surface de iCloud client gedownload. Via Windows Verkenner op deze manier ook weer toegang tot de foto's. Geen must, maar wist niet eens dat dit kon =)

Expert info

• Hardware is niet te surfacen. Geen ram update of ssd vervangen.
  • Levensduur is nog niet bekend. MacBookPro's hebben vaak een lange levensduur. Of de Surface er aan gaat tippen, time will tell.
  • Oplader is mooi klein.
  • Gewicht is vrij laag, 1.25 kilo.
  • In de VS zijn diverse kleuren beschikbaar, afhankelijk van welke specs je koopt. In Nederland is alles uitgevoerd met de Platinum kleur.
  • i7 model nog niet beschikbaar, verwacht september 2017.
  • Zelf nog een Surface Pen of Arc Mouse besteld, ivm nieuwe modellen die rond september worden verwacht.
  • Specs Surface Laptop

Vragen over mijn overstap, de Surface Laptop of over RealConnections diensten? Mail naar support@realconnections.nl of tweet naar @mjsteffens