Sharepoint Online Verkenner verbindingen herstellen

Sharepoint online biedt de mogelijkheid om een zogeheten 'Documentbibliotheek' via Windows Verkenner toegankelijk te maken. Dit om eenvoudiger toegang te krijgen tot bestanden in Sharepoint online.

Echter verliest de Windows Verkenner met enige regelmaat de connectie met de 'Documentbibliotheek'. Dit wordt veroorzaakt doordat Office365 graag opnieuw wil controleren of de gebruiker die de koppeling gemaakt heeft, ook daadwerkelijk nog ingelogd is. 

Hoe herstel je de connectie?

  • Open Internet Explorer. Geen Chrome, Firefox, Safari of Edge.
  • Surf naar mail.office365.com
  • Voer je zakelijke emailadres is met bijbehorende wachtwoord. Plaats tevens een vinkje voor 'Aangemeld blijven'.

Klik na inloggen linksboven aan de pagina op de 'blokjes' gevolgd door 'Sites'

Na openen van de pagina klik op een willekeurige Sharepoint pagina.
Het maakt niet uit welke je kiest. De herstel actie heeft effect op alle sites waartoe je gemachtigd bent.

In dit voorbeeld open ik de site 'VOB'. Na openen van de site, klik op de 'Documentbibliotheek' in dit geval genaamd 'Documenten'.

Na het klikken op de tekst 'Documenten', verschijnt er in het lint onder de blauwe balk een extra tabje genaamd, Bibliotheek. Klik op dit tabje, gevolgd door het icoontje wat omcirkeld staat op onderstaande afbeelding, genaamd 'Openen met Explorer'.

LET OP: Als je de nieuwe sharepoint interface hebt, dan staat er links onderin beeld een knopje 'keer terug naar de klassieke weergave'. Klik daarop zodat onderstaande zichtbaar wordt.

Na het aanklikken van het icoontje 'Openen met Explorer', verschijnt binnen enkele ogenblikken een Windows Verkenner venster met de mapinhoud van de geopende 'Documentbibliotheek'.

Door deze handeling, zijn automatisch alle netwerkverbindingen naar Sharepoint online sites/documentbibliotheek hersteld.

Omslachtig? Ja eigenlijk wel. Er zijn 2 alternatieven. Eén is dmv een script de netwerkverbingen aan laten maken (is in testfase). Twee een app gebruiken om de koppelingen te maken, echter zijn hier maandelijkse kosten aan verbonden van +/- €5,- per gebruiker per maand. Tevens werkt Microsoft zelf aan een oplossing om Sharepoint sites/documentbibliotheken via de nieuwe OneDrive client beschikbaar te maken. Echter zal dit in Q1 van 2016 beschikbaar komen, verdere informatie over de exacte mogelijkheden is helaas nog niet bekend.

Meer info aangaande Sharepoint online verbindingen icm Windows Verkenner wordt uitgelegd in onderstaand, Engelstalig, kb-article: https://support.microsoft.com/en-us/kb/2616712


Tóch niet helemaal opgelost, of andere vragen?

Neem contact met ons op!