Happy 'Check je wachtwoordendag'!

download.gif

Wist je dat de meerderheid van de Nederlanders:

1. Verschillende accounts heeft met hetzelfde wachtwoord?
2. Hun account niet de moeite waard vindt om te hacken?
3. Hun wachtwoorden voor bedrijfslogin deelt met collega's?

 

Behoor jij ook tot deze groep? Gefeliciteerd!
O wacht... dat is eigenlijk helemaal geen reden voor felicitaties!

Lees hier meer over hoe Eelco en Marc van RealConnections omgaan met hun wachtwoorden in privé- en bedrijfsomgeving.

 

eelco_grijs.png   Privé wachtwoorden - Eelco

Al sinds mijn eerste schreden in de internetwereld, toen bij Planet Internet & XS4All, kwam ik in aanraking met het feit dat je wel heel veel wachtwoorden krijgt in de loop der tijd.  Ik liep er tegen aan hoe al deze wachtwoorden te onthouden.

De oplossing diende zich snel aan: een wachtwoord-manager, die je toen nog zelf op je pc installeerde. Nu gebruik ik een online wachtwoord-manager, voor mij ideaal.

Ik kan zeer moeilijke wachtwoorden maken (óf automatisch genereren) en hoef zelf in feite maar één wachtwoord goed te maken en te onthouden. Tevens heb ik de tweestapsverificatie aangezet. Mocht het zo zijn dat mijn wachtwoord toch geraden of gekraakt worden, dan is alsnog een handmatige actie van mij nodig om in dat programma te komen. Ik heb dit dan ook aan mijn ouders geadviseerd, in plaats van de briefjes met wachtwoorden 😎👍

 

Wil je dit zelf ook instellen? Mijn advies: Zoek een geschikte wachtwoordmanager, maak een (gratis) account aan en stel tweestapsverificatie in. Inventariseer voor welke websites/organisaties je gebruik maakt van een inlog. Dit kun je doen wanneer je ergens inlogt of ga hier een uurtje voor zitten. Door de extensie toe te voegen in je browser herkent de wachtwoordmanager het wanneer je ergens inlogt en dmv een pop up kan je het wachtwoord toevoegen aan je wachtwoordmanager account. Zo hoef je in de toekomst je wachtwoord niet te onthouden maar wordt deze automatisch ingevuld. Voor dit wachtwoord kan je dan kiezen voor een moeilijk wachtwoord zodat deze niet te raden is door iemand anders.

Meer tips om je gegevens te beveiligen vind je op http://wachtwoordbewust.nl/

 

Marc - Bedrijfswachtwoorden   marc_grijs__1_.png

Leuk, die steeds langer wordende lijst met zakelijke applicaties waar alle medewerkers kunnen/moeten inloggen. Hoe regel je nou dat je als bedrijf de controle houdt over wie ergens wel of geen toegang tot heeft en hoe voorkom je dat de inlognamen en wachtwoorden onderling onder collega's worden gedeeld?

Gelukkig zijn daar hele slimme oplossingen voor, die je helpen inzicht te houden in wie toegang heeft tot welke applicaties en die de (digitale) veiligheid van het bedrijf waarborgen. Je moet er toch niet aan denken dat medewerkers wachtwoorden onderling uitwisselen of bijvoorbeeld bewaren op de wel bekende post-it of in dat overzichtelijke Excel-lijstje.

Bijkomend voordeel van deze oplossingen is dat je hiermee ook eenvoudig iemand met één handeling de toegang tot alle applicaties kan geven of kan ontzeggen. Dit laatste is wel zo handig mocht iemand onverhoopt uit dienst gaan en je er zeker van wilt zijn dat hij of zij geen vertrouwelijke informatie meer in kan zien.

Bij RealConnections gebruiken we hiervoor de tool Okta.

 

Wil je weten hoe dat werkt, neem contact met ons op en we leggen het je uit!
Bel naar: 085-0653400 of neem hier contact met ons op

 

 


Tóch niet helemaal opgelost, of andere vragen?

Neem contact met ons op!