E-mail | encryptie

Wanneer er e-mailberichten met gevoelige informatie in Outlook moeten worden verzonden, is er nu de mogelijkheid deze e-mailberichten te versleutelen. Gecodeerde e-mailberichten verzonden vanuit Outlook of Office 365 kunnen alleen worden gelezen door de ontvanger die over de privésleutel beschikt, waardoor anderen de inhoud van de e-mail niet kunnen lezen. Het kan ook voorkomen dat uw e-mail wordt doorgestuurd naar derde partijen.

Indien je over Microsoft 365 licentie beschikt, is het verzenden van gecodeerde e-mail heel eenvoudig. Je kan dit doen zonder certificaten van zowel Outlook als Outlook Online naar een willekeurige ontvanger (Gmail, iCloud, Outlook) te installeren.

Andere opties om uw e-mail in Outlook te beveiligen zijn het gebruik van certificaten of een invoegtoepassing van derden voor Outlook.

In dit artikel gaan we de verschillende opties bekijken, hoe je ze kunt gebruiken en wat de voor- en nadelen van elk ervan zijn.

In dit artikel

Opties voor e-mail versleuteling

Zoals aangegeven zijn er grofweg drie manieren om e-mailberichten vanuit Outlook te beveiligen/versleutelen. Elk van deze opties heeft zijn voordelen, maar sommige zijn wat moeilijker in te stellen. De volgende opties zijn beschikbaar als het gaat om e-mailversleuteling:

 • Microsoft 365-berichtversleuteling
 • Op certificaat gebaseerde versleuteling
 • Outlook-invoegtoepassingen

Microsoft 365 - versleutelde e-mail

Met Microsoft Office 365 Message Encryption (OME) heb je de mogelijkheid gecodeerde e-mailberichten op een eenvoudige manier naar de ontvanger te verzenden. Het voordeel van OME is dat verzender en ontvanger geen apart certificaat hoeven te installeren om de e-mailberichten te versleutelen en/of te openen.

Wanneer een e-mail wordt verzonden met OME, dan ontvangt de ontvangende partij een e-mail met alleen het onderwerp. Afhankelijk van de e-mailclient van de ontvanger kunnen zij het e-mailbericht openen (de verificatie gebeurt op de achtergrond) of de ontvanger opent het e-mailbericht of de bijlagen in de e-mail in een online omgeving via een extra verificatie stap.

De verzendende partij dient het (versleutelde) e-mailbericht vanuit Outlook of Outlook Online. De ontvangende partij hoeft geen Outlook -of Microsoft 365 abonnement te hebben. Versleutelde e-mailberichten kunnen in principe met elk e-mailprogramma geopend worden.

Om zelf OME te kunnen gebruiken en e-mailberichten te kunnen versleutelen is minimaal een van de volgende Microsoft 365 abonnementen nodig:

 • Microsoft 365 Personal of Family
 • Office 365 Enterprise E3 of E5
 • Microsoft 365 Enterprise E3 of E5
 • Microsoft 365 Business Premium
 • Office 365 A1, A3, of A5

Verzenden van een versleuteld e-mailbericht

Om een versleutelde e-mail te verzenden, hoef je niets te installeren. Een gebruiker kan eenvoudigweg een nieuwe e-mail opstellen en deze versleutelen. In deze stappen staat uitgelegd hoe een e-mailbericht versleuteld kan worden:

 • Open Outlook en stel een nieuwe e-mail op. Voeg de ontvanger, het onderwerp en de tekst toe. Je kunt ook bijlagen aan de e-mail toevoegen, net zoals je normaal een e-mail opstelt.


 • Klik in het nieuwe bericht op het tabblad Opties, en klik vervolgens op het slotje. Het is mogelijk om meerdere opties te gebruiken onder het kopje versleutelen, deze komen later in dit artikel aan bod. Omdat we het bericht versleuteld willen versturen, klik je op Versleutelen.


 •  

Tóch niet helemaal opgelost, of andere vragen?

Neem contact met ons op!